Likdoorns (clavus)


Oorzaak, van een likdoorn?

 

Te grote lokale drukbelasting. Het dragen van te krappe schoenen, nieuwe schoenen, schoenen met verkeerde pasvorm, kan een oorzaak zijn. Maar ook de conditie van de voet kan hier in mee spelen., bijv. doorgezakte voet , uitstekende bot delen, verminderd vetpolster, doorbloeding enz.
Bezoek de pedicure


De pedicure kan de likdoorn verwijderen, om pijn te verminderen, of te voorkomen. Voor een chemische behandeling, is overleg nodig.


Wat is een likdoorn?


Een likdoorn, of eksteroog is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid.


Door te grote lokale drukbelasting, word de eeltvorming naar binnen gedrukt. Vaak op plaatsen met weinig onderhuids vetweefsel ontstaan likdoorns. Contact tussen huid en bot, doet de eeltvorming versnellen. Dit gebeurd in de vorm van een pit, die op de onderliggende weefsels drukt, en pijn veroorzaakt. Naarmate het beenvlies meer geïrriteerd raakt , word de pijn heviger. Er zitten nl. veel bloedvaten en zenuwen. Het lichaam weert zich af, en vormt een slijmbeursje met lymfevocht. Dit word door het lichaam als ontsteking ervaren. Word deze likdoorn niet verwijderd, dan zal deze eruit zweren.


Er zijn verschillende soorten likdoorns, die vaak ook op specifieke plaatsen voorkomen. Zoals, de platte likdoorn, de verheven likdoorn, de weke likdoorn, de zaadlikdoorn, de vaatlikdoorn, en de zenuwlikdoorn, en een combinatie van deze twee laatste.


Likdoorns kunnen worden weggesneden,en/of mechanisch worden verwijderd, voor sommige soorten likdoorns is een chemische behandeling noodzakelijk, omdat verwijderen uiterst pijnlijk kan zijn!